10 Eylül 2010 Cuma

Afgan Kızı "Şarbat Gula"


Bu meşhur Afgan kızı'nı hatırlıyorsunuz değil mi? 

Peki ya o iri yeşil gözlerinin altındaki hikayeyi de biliyor musunuz ?

Gelin, bu fotoğrafı çeken Steve McCurry'nin Fotoğraf Dergisi'ne (Ağustos-Eylül sayısı 2010) vermiş olduğu röportajda bu kızın hikayesini öğrenelim.

"Steve McCurry, Şarbat Gula isimli 'Afgan Kızı'nın hikayesini de anlattı. Şarbat Gula, Sovyetler Birliği ve Afganistan arasındaki savaş sırasında öksüz kalmış. Fotoğraf çekmek için 1984 yılında mülteci kampına giden Steve McCurry, derme çatma bir okulda ders gören öğrencileri fark etmiş. Şarbat Gula'nın çok güzel bir fotoğraf karesi olabileceğini düşünmüş ve onu tedirgin etmemek için önce arkadaşlarını fotoğraflamış. Kısa bir süre sonra sınıftaki öğrenciler Steve McCurry'ye alışmış. Fotoğrafçı bunu fırsat bilerek Şarbat Gula'ya yönelmiş. Afgan Kızı, ilk birkaç pozda çekindiği için eliyle yüzünü örtmüş. Öğretmeni, sanki olacakları biliyormuşçasına "Bak senin fotoğrafını çeker ve yayınlarsa dünya burada yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmaz" demiş. Bu uyarı üzerine Şarbat Gula, o zihinlere kazınan pozunu vermiş.

Fotoğraf, National Geographic dergisinde yayınlanınca büyük yankı uyandırmış. Steve McCurry, binlerce mektup almış. İnsanlar, Şarbat Gula'ya yardım etmek istiyorlarmış. Hatta onunla evlenmeyi düşünenler bile olmuş. Dergi, 2002 yılında Afgan Kızı'nı bulmak için harekete geçmiş. Steve McCurry, kızın fotoğrafını bütün mülteci kamplarına dağıtmış ve bu sayede Şarbat Gula'nın erkek kardeşini tanıyan birine ulaşmışlar. Böylece ekip, 1992'de mülteci kampından ayrılıp ülkesine dönen Gula'ya, Afganistan'ın ücra bir bölgesinde ulaşmayı başarmış. Şarbat Gula'nın yeni ve eski fotoğrafı bir takım tekniklerle incelenmiş. Uzmanlar göz irisinden fotoğrafın Şarbat Gula'ya ait olduğunu kesinleştirmiş. Dergi, kızı Hacca yollamış ve 2002 yılında tekrar kapağına taşımış."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder